Ostatnimi czasy niezwykłą popularnością zaczęły się cieszyć patelnie ze stali węglowej. Polecane są nie tylko przez specjalistów, lecz również przez wielu kucharzy. Co ciekawe, wiele osób zachwala je także w gronie swoich znajomych. Czy faktycznie warto wybrać tego rodzaju patelnie? Jakie są ich najważniejsze zalety, które powinny przekonać do takiego zakupu?
Najważniejsze zalety patelni ze stali węglowej
Czym charakteryzuje się tego rodzaju patelnia? Wystarczy tylko pierwszy rzut oka na jej budowę, aby przekonać się, że nie posiada ona żadnej dodatkowej warstwy ochronnej. Nie uświadczy się tu emalii czy też teflonu, jak to często bywa w przypadku nowych modeli patelni. Patelnie ze stali węglowej cechują się gołą i niczym niepokrytą blachą. Jakie są tego korzyści?
Przede wszystkim wiedzieć trzeba to, że taka patelnia dzięki swojej budowie cechuje się ogromną wytrzymałością. Jeśli nie ma żadnej warstwy ochronnej, to nie trzeba się martwić, że się ją uszkodzi tak, jak ma to miejsce w przypadku innych modeli. Co więcej, brak dodatkowej warstwy ochronnej służy zdrowiu. Nie da się bowiem ukryć, że choć teflon cechuje się ogromnymi zaletami od strony użytkowej, to nie może być zaliczony do zbyt zdrowej substancji. Zrywając go i nieumyślnie zjadając z pożywieniem, dostarcza się bardzo niebezpieczne związki chemiczne do swojego organizmu.
Jak smażyć na patelni ze stali węglowej?
Skoro już wiadomo, czym się charakteryzuje budowa takiego rozwiązania, warto się teraz dowiedzieć, jakie są korzyści towarzyszące jej użytkowaniu. Jak się bowiem okazuje, szczególna jej budowa i fakt, że nie ma się tu do czynienia z dodatkowymi powłokami, sprawia że jest to patelnia naprawdę wygodna.
Przede wszystkim wiedzieć trzeba to, że nie wymaga ona zbyt dużej ilości tłuszczu do smażenia, więc jedzenie jest zdrowsze, lecz również nieco smaczniejsze. Pamiętać jednak trzeba o tym, że rozgrzanie takiej patelni wymaga nieco więcej czasu, a także znacznie szybciej ona stygnie.
Zalety użytkowe
Na koniec warto również zwrócić uwagę na to, że tak patelnia może być spokojnie używana na każdym rodzaju kuchni gazowej i elektrycznej, a nawet na indukcyjnej, a po zakończeniu używania schłodzić ją można zimną wodą.
Ogromną zaletą takiego modelu jest także kwestia mycia. Bez większych problemów można ją wstawić do zmywarki czy też ręcznie umyć zwykłym druciakiem, bez ryzyka, że się ją zniszczy lub uszkodzi.
Patelnie ze stali węglowej dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.