Wiosenne warzywa – skarbnica witamin i minerałów

Nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa to produkty, które powinny być stałym elementem diety, zwłaszcza jeśli chcemy, aby była ona korzystna dla naszego zdrowia. Ogromną zaletą tej grupy produktów jest jej wielkość i różnorodność – na wyciągnięcie ręki mamy dostępną całą masę warzyw, które w prosty sposób urozmaicą codzienne menu.

Smak pierwszych warzyw poznajemy już na etapie rozszerzania diety w wieku niemowlęcym – między 5. a 7. miesiącem życia. Potem przychodzi czas na kolejne warzywne propozycje serwowane przez rodziców. Jest to niezwykle ważne, bo nawyk jedzenia warzyw wypracowany w dzieciństwie, z pewnością zaowocuje w przyszłości chęcią sięgania po coraz to nowe, zdrowe produkty. Sprawdź, które warzywa warto włączyć do wiosennego menu i jakie pyszności można z nich przygotować.

Po jakie warzywa warto sięgnąć?

Wiosna to doskonały czas na zmianę dotychczasowej diety. W sklepach pojawiają się kolejne świeże warzywa, które przyciągają naszą uwagę swoimi soczystymi kolorami i delikatnymi zapachami. Jeśli trudno nam odnaleźć się w tych wszystkich produktach, dostępnych teraz na wyciągnięcie ręki, już podpowiadamy, co warto wybrać w tym sezonie.

  • Botwinka i młode buraczki,
  • bób,
  • groszek cukrowy,
  • rzodkiewka,
  • kalarepa,
  • szparagi.

To zaledwie kilka pysznych i zdrowych warzyw, które wiosną powinny znaleźć się na naszych talerzach. Każde z nich to źródło wielu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów niezbędnych w zdrowej i optymalnie zbilansowanej diecie.

Jak smacznie przyrządzić warzywa?

Warzywa mają różnorodny smak, a mimo to wiele osób, zwłaszcza dzieci, podchodzi do nich bardzo sceptycznie. Czas nieco zmienić nastawienie i znaleźć w swojej diecie miejsce na warzywne dania i przekąski. Oto kilka pomysłów, które z pewnością zaskoczą naszych najbliższych.

  • Wrapy pełne warzyw,
  • faszerowana cukinia,
  • wegetariańska lasagne,
  • duszony bakłażan,
  • torcik warzywny,
  • orientalny krem z cukinii.

Takie oryginalne propozycje wzbudzą ciekawość, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych, dzięki czemu łatwiej będzie ich przekonać do spróbowania naszych kulinarnych eksperymentów. A gdy tylko rozbudzimy ich ciekawość i chęć poznania nowych smaków, na liście ulubionych dań zaczną pojawiać się też te składające się głównie z kolorowych wiosennych warzyw.