Zdrowa dieta, czyli jaka? Kilka słów o karmieniu dziecka

Dieta to element, który ma duże znaczenie w prawidłowym rozwoju dzieci. To, jak odżywiają się nasze pociechy, wpływa także na ich samopoczucie i odporność. Na co zwrócić uwagę w kwestiach żywienia oraz które produkty okażą się solidnym wsparciem dla młodych organizmów? Podpowiadamy!

Mikrobiota – sekret odporności

To, w jaki sposób odżywia się nasze dziecko, ma ogromne znaczenie od chwili narodzin. To dlatego wielu ekspertów żywieniowych często zwraca uwagę na to, jak ważne jest karmienie piersią. Przez pierwsze miesiące życia w układzie pokarmowym niemowlaka kształtuje się tzw. mikrobiota. To kolonie bakterii spełniająca w organizmie określone zadania – pomagają przyswajać składniki odżywcze oraz wzmacniają system odpornościowy. Na to, jak skutecznie będą funkcjonować, wpływa kilka czynników takich jak sposób przyjścia dziecka na świat oraz pokarm podawany w pierwszych chwilach życia. W zależności od sposobu karmienia zmienia się też skład mikrobioty. Mleko matki wspiera rozwój mikroorganizmów, chroni przed infekcjami oraz zawiera niezbędne składniki odżywcze.

Zbilansowana dieta niezbędna w rozwoju

Z czasem menu dziecka staje się coraz bardziej różnorodne. Do jadłospisu dołączają kolejne składniki, wśród których są nie tylko warzywa i owoce, ale również niezdrowe przekąski. W jaki sposób kształtować dietę na odporność dziecka? Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że to my, rodzice, mamy ogromny wpływ na to, co trafia na talerze naszych pociech. Planując codzienne posiłki, nie kierujmy się jedynie upodobaniami dziecka. Podstawą jest zróżnicowanie składników odżywczych, dzięki czemu organizm malucha będzie mógł prawidłowo funkcjonować.

Jakie składniki powinna zawierać dieta na odporność? Wzbogaćmy ją o ziemniaki, marchew, makarony, brokuły, mięso, ryby, owoce oraz produkty mleczne. Podstawą w prawidłowym żywieniu jest systematyczność – posiłki powinniśmy podawać regularnie, w równych odstępach czasu, najlepiej 5 razy dziennie. Pamiętajmy o śniadaniach – to element, którego nie może zabraknąć.

Jakich produktów unikać?

Oczywiście nie każdy ze składników, które pojawią się na naszych talerzach, będzie odpowiedni dla najmłodszych. W przypadku dzieci do pierwszego roku życia najlepiej będzie unikać produktów, których nadmierne spożycie wpływa na obniżenie odporności. Wśród nich jest sól, na którą można natrafić dziś w większości dań. Jeśli przyrządzamy jakąś potrawę dla malucha, nie sólmy jej i sprawdźmy, jak smakuje dziecku. Unikajmy też cukru i tłuszczu, które w kolejnych latach będą dla odporności naszych pociech nie lada zagrożeniem.