Właściwości oraz źródła witaminy A i D

Zarówno witamina A, jak i witamina D to dwie bardzo ważne substancje, dzięki którym nasz organizm może funkcjonować w prawidłowy sposób. W trosce o zdrowie warto zatem zadbać o to, aby nie doprowadzić do niedoboru tych witamin, wprowadzając do swojej diety odpowiednie produkty i suplementy.

Właściwości i źródła witaminy A

Niezwykle ważną witaminą, którą powinno się spożywać każdego dnia, a która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest witamina A. Witamina A zwana również retinolem lub prowitaminą A to przeciwutleniacz, który skutecznie niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się skóry. Spożywanie jej w zalecanych ilościach wpływa na zdrowy wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Witamina A jest również odpowiedzialna za prawidłowe widzenie, a jej niedobór może doprowadzić do takich objawów jak wysychanie i pieczenie spojówek, owrzodzenie rogówki czy kurza ślepota. W celu uzupełnienia niedoborów w organizmie tej witaminy należy przede wszystkim spożywać owoce i warzywa, które są bogate w witaminę A jak marchew, szpinak, przetwory mleczne czy też jajka. Oprócz tego warto także zacząć przyjmować tran Mollers, który zawiera w swoim składzie zalecaną dzienną dawkę tej witaminy. Rekomenduje się, aby dzieci przyjmowały tran już od czwartego roku życia, aby dostarczyć organizmowi niezbędne kwasy i witaminy. Co jednak najważniejsze możliwe jest podawanie tranu Mollers niemowlakom powyżej 6 miesiąca życia co korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój kości, narządu wzroku, a także prawidłową pracę serca.

Właściwości i źródła witaminy D

Mocne kości i zdrowe zęby wymagają obecności w każdym organizmie nie tylko wapnia, fosforu i białka, ale również witaminy D. Aby organizm prawidłowo funkcjonował, witamina ta musi być dostarczana w odpowiednich dawkach, gdyż zarówno nadmiar, jak i niedobór tej witaminy może niekorzystanie wpłynąć na stan zdrowia. Witamina D dostarczana jest do organizmu na dwa sposoby. Pierwszym sposobem jest jej suplementacja poprzez przyjmowanie tranu Mollers, który pozyskiwany jest z wątroby dorsza i zawiera w swoim składzie wyłącznie naturalne składniki. Tran Mollers oprócz wspomnianej witaminy D jest również bogaty w witaminę A, która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie, witaminę E, która ze względu na swoje właściwości nazywana jest eliksirem młodości oraz kwasy omega-3, które wspomagają pracę mózgu i serca oraz zwiększają odporność organizmu. Warto wiedzieć, że osoby, które nie przepadają za smakiem płynnego tranu, mogą zdecydować się łatwiejsze w połknięciu kapsułki. Drugim sposobem na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witaminy D, jest przebywanie na słońcu. Wystarczy jedynie 20-minutowa ekspozycja na słońcu każdego dnia, aby organizm wyprodukował niezbędną dawkę witaminy D.