Nasturcja – wszystko, co trzeba wiedzieć

herbavis - herba (13) .jpg

Nasturcja należy do popularnych w Polsce kwiatów, które zdobią wiele ogródków i domów. Na dodatek można ją spożywać, ma właściwości lecznicze i duże zastosowanie w kosmetyce. Co warto wiedzieć o nasturcji?

Co to jest nasturcja?

Nasturcja (w języku łacińskim Tropaeolum) to kwiat o wielu walorach, który cieszy się w naszym kraju dużym zainteresowaniem wśród miłośników ogrodnictwa. Roślina kwitnie w okresie letnim (lipiec i sierpień). Ponieważ jest zdecydowanie ciepłolubna, sadzi się ją dopiero wtedy, gdy wiosenna temperatura utrzymuje się znacznie powyżej zera.

Nasturcja posiada okrągłe, zielone liście i kwiaty w intensywnych odcieniach. Ze względu na piękny wygląd służy dekorowaniu przestrzeni w ogrodach, wnętrzach mieszkań, na tarasach i balkonach. Jej atutów jest jednak więcej – świetnie sprawdza się w leczeniu chorób i kosmetyce. Warto podkreślić, że nasturcja jadalna jest składnikiem różnego rodzaju potraw i napojów.

Pochodzenie i rodzaje nasturcji

Początki nasturcji sięgają XVI wieku i regionów środkowo- oraz południowoamerykańskich – kwiat ten odkryty został w Peru. Stamtąd też w nieco późniejszym okresie zawitał dzięki Hiszpanom na tereny Europy oraz pozostałe kontynenty. Dziś to popularny kwiat chętnie uprawiany na całym świecie.

Nasturcja występuje w bardzo wielu odmianach – mówi się o aż 80 gatunkach, które różnią się od siebie kolorem, wielkością czy kształtem. W Polsce występuje kilka wersji, m.in. kanaryjska, trójbarwna, błękitna i mniejsza. Najbardziej powszechna jest nasturcja większa – jadalny kwiat o pięknym wyglądzie i cennym składzie.

Nasturcja właściwości

Właściwości nasturcji to przede wszystkim skuteczność w zwalczaniu bakterii, wirusów i grzybów. Kwiat uznawany jest za jeden z naturalnych antybiotyków. Roślina wykazuje działanie przeciwzapalne, dobrze radząc sobie przy infekcjach dróg moczowych i oddechowych. Nasturcja sprawdza się w gojeniu ran i ukąszeń owadów. Stosują ją również pacjenci chorzy na choroby serca i nowotwory.

Nasturcja jadalna, poza branżą spożywczą i medyczną, bywa też używana w kosmetyce. Wiele osób stosuje ją jako składnika domowych płukanek, mających poprawić kondycję włosów. Właściwości nasturcji nie pomijają również cery – dzięki roślinie można poprawić stan skóry twarzy, nawilżając, wygładzając, łagodząc podrażnienia i objawy trądziku.